Početna Ponuda ruža Savjeti i pomoć O nama Kontakt
 
 
Održavanje ruža

Prihranjivanje

Sadnice posađene u proljeće nije potrebno prihranjivati mineralnim gnojivom nakon sadnje, a ruže koje u vrtu rastu od ranije treba prihraniti u ožujku i nakon prve cvatnje, u toku lipnja.

Ruže se prihranjuju stajskim gnojivom, kompostom i mineralnim gnojivom (NPK – po mogućnosti: 7-14-21). Preporučena količina gnojiva za pojedinu ružu je otprilike jedna šaka. Gnojivo se rasipa oko ruže na razmaku od 10 cm od same sadnice, a ne direktno na biljku.

U toku vegetacije, prilikom zaštite ruža od štetnika i bolesti, poželjno je dohranjivati i folijarnim gnojivom (npr.Folifertil) preko lista.

Zalijevanje

Tijekom proljeća i ljeti, ruže treba obilno zalijevati 2 puta tjedno (na svaku ružu otprilike 5-6 l vode).

Važna napomena: ruže se zalijevaju pod korijen, a ne po lišću, što osobito vrijedi za vrijeme velikih vrućina!

Orezivanje

Teahibridi, floribunde i mini ruže - Nakon svake cvatnje, potrebno je odstraniti ocvale cvjetove i to tako da na dnu ocvale grane ostavite 3-4 izboja (listića). Grane u jesen skratite samo toliko da ih ne polomi snijeg. Prava rezidba vrši se u rano proljeće, sredinom ožujka, i to opet tako da se na grani ostavi 3-4 izboja. Kod starijih ruža uklanjaju se samo stare grane, a novim, mladim granama se pušta da se razvijaju.

Ruže stablašice – orezivanje se vrši ovisno o tome koja je vrsta ruže cijepljena na vrhu (krošnja). Krošnju ruže stablašice POTREBNO je zaštititi preko zime (papirom, najlonom, kukuruzovinom i sl.) kako se ne bi smrznula.

Orezivanje penjačica i grmolikih ruža

Proljetno orezivanje: Prije početka vegetacije, krajem veljače ili početkom ožujka, vrši se orezivanje ruža penjačica i visokih grmolikih ruža. Ovo orezivanje se u mnogome razlikuje od onoga kod teahibrida. Kod penjačica nije potrebno kratiti izboje. Najprije pogledamo da li na grmu ruže penjačice imamo izboj stariji od 3-4 godine, čije su bočne grane pune ocvalih grana (izgledaju kao metlice), na kojem nema novih mladih izboja, i njega pilom (jer je već predebeo za škare) pažljivo otpilimo iz grma, pazeći da pritom ne oštetimo ostale izboje (grane). Ostale grane samo očistimo od ocvalih «metlica» sa bočnih izboja, ostavljajući na svakoj 3 do 5 "oka" odakle će se razviti nove cvjetne grane. Ako su vršni dijelovi zdravi i sposobni za daljnji rast, njih ne kratimo. Dakle, ružu penjačicu orezivanjem čistimo od ocvalih i starih grana, težeći da vršne djelove osnovnih grana ne skraćujemo. Presjeke debljih grana dobro je, iako ne i nužno, premazati posebnim voskom.

Zeleno orezivanje (orezivanje tijekom cvatnje): Ocvale cvjetove treba rezati zajedno sa gornjom trećinom izboja (1-2 listića ispod ocvalog cvijeta). Na taj način, u slijedećoj ćemo cvatnji dobiti lijepe cvjetove i dobre listove.

Kod penjačica koje cvatu jednom godišnje (starinske, tzv. "majske" ruže) ne obavljamo rezidbu nakon cvatnje, nego šipke koji će se stvoriti ostavljamo kao zimski ukras.

Više savjeta potražite u našim tekstovima na web portalu www.mojcvijet.hr , pod temom: RUŽE.

Za detaljnije informacije slobodno nas kontaktirajte na adresu:
Vrtlarija Horvat,
Bukovačka cesta 293, Zagreb.
Tel/Fax: +385 (0)1 2445-699; GSM: +385 (0) 98 281 958
ili na e-mail:
info@vrtlarijahorvat.hr


 
Copyright (c) 2003 Vrtlarija Horvat. All Rights ReservedDesign & Developement by Green&Happy